Házi kontra bolti szappan

2020. március 27. | blog

Miért jobb a házi szappan, mint a bolti?

A jó szappan nem szárít, hanem jól tisztítja és normalizálja a bőrt. Jó minőségű alapanyagokból készül, környezetbarát. Nincs szükség más ápolószerre, vagy lényegesen kevesebb testápoló kell, így egészségesebb a bőrünknek és spórolhatunk is. Ha a házi szappant nem hagyjuk vizes szappantartóban állni, akkor sokáig használható és gazdaságos. Készíthetünk borotválkozásra, hajmosásra is natúr szappant.

Mi van egy házi szappanban? És mi nincs?

Egy kézműves házi szappanban sosincs kőolajszármazék, SLS, EDTA, propilén-glikol, semmilyen kimondhatatlan összetevő. 🙂 Pusztán olajok és lúgoldat összeöntéséből csodás, bőrbarát szappanok készülnek, amit bőven elegendő gyógyszerkönyvi minőségű illóolajjal és természetes színezékkel kiegészíteni, kedvünk szerint dekorálni. Van, aki az illat- és színezékmentes szappanokra esküszik, ebben az esetben még egyszerűbb az elkészítésük.

Az olajak elszappanosítása során karbonsavak alkálisói és glicerin keletkezik. A karbonsav alkálisója maga “A SZAPPAN”, ami tisztít. Emellett természetes glicerin is keletkezik, ami bársonyossá teszi a bőrt. A kézműves szappanokban ez a két fő összetevő, ezért olyan jótékony a bőrünkkel. A natúr szappan elkészítése nagy figyelmet és gyakorlatot igényfő feladat, érdemes szappankészítő tanfolyamon elsajátítani a biztonságos lúgoldást és szappankészítést.

Bolti társaikból a glicerint kicsapatják és más ipari célokra hasznosítják. Így a legtöbb iparilag előállított szappan szárítja a bőrt. Gyakran egyéb töltőanyagokat kevernek a szappanba, hogy olcsóbb legyen az előállításuk.

Megéri kézműves szappant használni?

Ha kézműves szappant vesz, akkor biztos lehet abban, hogy természetes tisztító ás ápolószert használ, mindenféle mesterséges adalék nélkül, amik irritálhatják a bőrét. Pár hét alatt észre fogja venni, hogy kevesebb testápoló kell, majd végleg abbahagyhatja a használatát, mert bőre visszanyeri rugalmasságát. A szappan évezredes múltja a garancia arra, hogy jól döntött.

Hol tudja elsajátítani a házi szappan készítésének fortélyait?

Az Ormani Illatpatika kézműves műhelyében évi pár alkalommal elérhető felnőttek számára szappankészítő tanfolyam. Az alapoktól egészen a haladó szintig oktatjuk, mely során a biztonságos lúgoldástól egészen a csodás gyógyszappanok készítéséig minden gyakorlatot elsajátíthatnak. Ezen kívül kisebb gyermekeknek is szervezünk kézműves foglalkozásokat, ahol a kész szappanmassza visszaolvasztásával átlátszó szappanokat öntünk formába, illetve a nagyobbacska gyerekek a nemezelt szappan készítését is megtanulhatják. Minden esetben előzetes jelentkezés szükséges telefonon a +3630/3664785 számon vagy az info@ormani.hu e-mail címen.

Pin It on Pinterest

Share This
2020